Noutăți
previous arrow
next arrow
Slider

Istoric

   

     Județul Teleorman este așezat în partea de sud a țării, în vestul Câmpiei Burnasului și în partea de sud a Câmpiei Găvanu-Burdea. Denumirea sa se află în strânsă dependență de cadrul natural de altădată, provenind de la cuvintele de origine cumană „Deli-orman” – care înseamnă „pădure nebună” sau „pădure întinsă”. Ca entitate administrativă, județul apare în timpul domniei lui Basarab Voievod, când, în urma victoriei obținute la Posada, în noiembrie 1330, asupra lui Carol Robert de Anjou, reușește să unifice teritoriul dintre Carpați și Dunăre, întemeind astfel Țara Românească.

    În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Teleormanul a devenit mai bine cunoscut, având reședința la Rușii de Vede. Din 1386 până în 1837, Rușii de Vede a fost reședință de județ.

     Existența unui „târg închegat la Rușii de Vede” este susținută încă din vechime de potențialul de a atrage constant locuitori din zonele înconjurătoare pentru vânzare și cumpărare.

    În anul 1385, pelerinii germani Peter von Sparnau și Ulrich von Tennstädt consemnează în „Jurnalul de călătorie” pelerinajul făcut la Ierusalim. Printre localitățile întâlnite pe drumul de întoarcere s-a aflat și Rușii de Vede, identificat ca fiind Russenart.

 

previous arrownext arrow
Slider

Primaria Municipiului Rosiorii de Vede